23948sdkhjf

Falske produkter koster detailbrancher milliardbeløb - hvert år

Falske tøj-, kosmetik- og legetøjsprodukter koster hvert år de respektive brancher flere procenter i tabte salgsindtægter

En undersøgelse fra den europæiske varemærkeorganisation, EUIPO, vidner om et stort og dyrt problem i detailbranchen. 

Forfalskede produkter inden for tøj, kosmetik og legetøj koster hvert år knap 1,8 mia. kr. - samt tab af omtrent 2500 arbejdspladser. 

Det skriver Patent- og Varemærkestyrelsen i en pressemeddelelse. 

- Undersøgelsen underbygger, at kopivarer koster tusindvis af danske arbejdspladser og mistet omsætning. Kopivarehandlen er et angreb på de ægte producenter, og det er unfair konkurrence, når kopister stjæler andres ideer og lukrerer uretmæssigt på originalproducenternes produktudvikling, innovation og markedsføring, understreger direktør i Patent- og Varemærkestyrelsen, Sune Stampe Sørensen. 

Han tilføjer, at "forfalskede produkter genererer omsætning for flere milliarder kroner til kriminelle bagmænd", ligesom at kopivarer kan have "alvorlige sundheds- og sikkerhedsmæssige konsekvenser for forbrugerne". 

Tøjindustrien herhjemme er den mest udsatte branche af alle. 

Her taber man - anslået - hvert år 1,5 mia. kr. om året. Det svarer til 4,7 procent af det samlede salg. 

For kosmetikbranchen er tabet 285 mio. kr. - 3,5 procent af salget - mens legetøjsindustrien mister 10,6 procent af sit samlede salg. 

Ny kampagne

Det er særligt unge danskere mellem 15 og 24 år, der er storforbrugere af kopivarer, skriver Patent- og Varemærkestyrelsen. 

29 procent af disse angiver i den nyeste undersøgelse på området, at de "bevidst har købt kopivarer". 

Derfor har styrelsen også målrettet særligt denne målgruppe i en ny kampagne, der skal komme kopivarer til livs. 

- Det er vigtigt at udbrede viden om de reelle konsekvenser ved handlen med kopivarer. Bagmændene bag kopivarerne er ofte organiserede kriminelle, som også kan være involveret i andre former for alvorlig kriminalitet - handel med narkotika, ulovlig våbenbesiddelse, hvidvask og tvangsarbejde. 

- Desuden kan de forfalskede varer være farlige for forbrugernes sikkerhed og sundhed. Til eksempel kan forfalsket legetøj, tekstiler og kosmetik indeholde sundhedsskadelige stoffer, og forfalsket elektronik, som mobilopladere, kan risikere at bryde i brand, understreger Barbara Suhr-Jessen, der er sektionschef i Patent- og Varemærkestyrelsen. 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.12